In dit communicatie overzicht worden de communicatiedoelstellingen, doelgroepen, middelen en de communicatie organisatie weergegeven. In het jaarplan CO2 wordt de planning van de interne en externe communicatiemomenten ingepland.
De CO2-communicatie zal het belang van CO2-management voor de organisatie beschrijven. Zowel intern als extern moet de communicatie inzicht geven in het CO2-beleid en de prestaties. Daarbij moet de noodzaak van CO2-reductie voor iedereen duidelijk zijn (kennis). Bij de interne doelgroepen moet de communicatie daarnaast ook resulteren in een attitude- en gedragsverandering. Verder is het belangrijk om duidelijk en regelmatig te communiceren.
De KAM-coördinator is aangesteld als verantwoordelijke voor het beheer van de CO2-Prestatieladder. Hij of zij draagt zorg voor het periodiek vaststellen van veranderingen binnen de organisaties footprint en de effectiviteit van ingevoerde reductiemaatregelen. De KAM-coördinator heeft als taak om deze verkregen inhoudelijke input te vertalen in toegankelijke teksten/illustraties en die vervolgens zowel intern als extern te publiceren.
Algemene doelstelling
De CO2-communicatie moet bijdragen tot bewustwording (kennis), veranderingsbereidheid (houding) en vermindering (gedrag). Daarnaast moet de communicatie zorgen voor inzicht voor alle stakeholders.
Halfjaarlijks wordt intern en extern communiceren over (minimaal):
Wijze van communicatie
Alle communicatie over de CO2 Prestatieladder via de bedrijfseigen website dient te voldoen aan de volgende eisen:
Groep A
Deze groep heeft veel invloed op en heeft veel belang bij het gevoerde beleid en is dan ook de belangrijkste groep stakeholders. Zij worden overal van op de hoogte gehouden en waar nodig geraadpleegd:
Groep B
De stakeholders in deze groep hebben veel invloed, maar weinig belang en worden daarom geïnformeerd. Wanneer er een goede relatie bestaat met de partijen uit deze groep kunnen zij hun invloed in positieve zin aanwenden:
Groep C
De groep die weinig invloed maar veel belang heeft in het energiebeleid en de reductiedoelstellingen is de grootste groep. Omdat ze niet veel invloed hebben zullen deze niet geraadpleegd hoeven te worden bij het nemen van beslissingen, maar ze zullen wel tevreden moeten worden gehouden.
Groep D
Deze groep heeft weinig invloed maar ook weinig belang en zal dus de minste aandacht verdienen. Wel wordt deze groep geïnformeerd via algemene middelen, zoals de website.
Intern
De belangrijkste interne belanghebbenden die uit de stakeholderanalyse naar voren komen, vormen de doelgroep van de interne communicatie:
Extern
De belangrijkste externe belanghebbenden die uit de stakeholderanalyse naar voren komen, vormen de doelgroep van de externe communicatie:
Organiseren
Er is een tijdelijke werkgroep ingesteld die moet zorgen dat alle CO2-data inzichtelijk wordt gemaakt zodat de directie CO2-reductiebeleid kan vaststellen en hierop kan sturen. In fase 2 is dit proces binnen de organisatie verankerd; de KAM-coördinator zorgt voor de implementatie van dit proces.
Evalueren en bijsturen
Het is belangrijk om regelmatig te controleren of alle communicatie heeft plaatsgevonden en te toetsen of deze goed is overgekomen. Indien nodig kunnen zaken na deze evaluatiemomenten worden aangepast. Evaluatie zal elk jaar plaatsvinden, onder verantwoordelijkheid van de KAMcoördinator.